Вижте програмата за Великден в община Монтана

Вижте програмата за Великден в община Монтана
Снимка: Монтана 24

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „Жеравица“ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „Ситница“. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч.

Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия християнски празник. Представителен танцов ансамбъл „Младост“ ще зарадва почитателите си с богата програма на 20 и на 27 април. И двата концерта ще започнат в 10:30 ч. в Общински младежки дом

На 25 април от 10:00 до 12:00 и от 14:00 до 16:00 часа в Младежкия дом отваря врати Великденска работилница за писани яйца. На 29 април с лектория и демонстрации Регионален исторически музей – Монтана ще представи пред подрастващи традиционни и новопоявили се техники за боядисване на великденски яйца.

На следващия ден от 10:30 ч. в експозиционната зала на музея на ул. „Граф Игнатиев“ 3 ще се проведе събитие под надслов „Козунакът – символика на обредния хляб и начин на неговото приготвяне“. Изложбата от козунаци, приготвени от ученици във Второ СУ „Н. Й. Вапцаров“, ще бъде допълнена от лекция, а на финала й присъстващите ще имат възможност да дегустират сладките обредни хлябове.

На 29 април от 10:00 ч. ще бъде открит Великденски фермерски пазар на площад „Жеравица“. По същото време Детският отдел на Регионална библиотека „Гео Милев“ ще е домакин на Великденски празник на ДГ № 3 „Буратино“. В следобедните часове там ще се проведе работилничка за тематична украса „Великденски багри“. Участието в нея предполага предварително записване на желаещите. В 18:30 ч. в Народно читалище „Разум 1883“ ще се състои традиционният концерт на Китаро-мандолинен оркестър „Монтана“, посветен на Възкресение Христово. Друг читалищен колектив – Мъжкият хор с диригент Снежина Георгиева заедно със смесен хор „Орфей“ и Младежки хор „Развитие“ към „Развитие -1869“- Враца, ще се изяви на  15 май от 18:00 ч. в салона на читалището

Във Великденската програма активно се включват и читалищата от общината. Ще бъдат отбелязани и другите два големи празника от Великденския цикъл. Малки моми ще изпълнят народния обичай на 27 април – Лазаровден, в селата Благово, Липен, Смоляновци, Сумер и Горно Церовене.

На следващия ден с обреда кумичене ще бъде отпразнувана Цветница в селата Благово, Горно Церовене, Крапчене и Липен, както и в квартал „Мала Кутловица“ – Монтана. Самодейците от НЧ „Народна просвета 1908“ – Смоляновци ще изненадат с програма обитателите наДома за стари хора в с. Горна Вереница на 2 май. На същия ден ще се проведе Великденска работилница в НЧ „Еленко Ценов 1896“ – с. Горно Церовене, а в съботата преди светлия празник НЧ „Кутловица 2011“ ще организира боядисване на яйца. Те ще се раздават пред църквата „Св. Великомъченик Димитрий Солунски“ в квартала на Великден.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.