Зарибиха язовир Огоста с близо 10 000 малки рибки

язовир Огоста

Над един тон малки рибки бяха пуснати днес в язовир Огоста до Монтана. Акцията бе проведена под наблюдението на служители на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури  и кметът на общината Златко Живков. В близост до полуостров Расника на втория по-големина язовир в страната вече плуват шаранчета и бял амур. Те са закупени с отчисления от членския внос на ловно-рибарското дружество и от Кирил Рапонски – собственик на рибно стопанство в язовира.  

„Всяка година в периода на забрана за риболов извършваме тази дейност, за да дадем възможност на малките рибки да оцелеят като се адаптират по-добре“, заяви  Ростислав Василев – началник сектор „Рибарство и контрол в ИАРА – Монтана. Той обясни, че в язовир Огоста има много висока популация на сом, бяла риба, щука и други хищни риби, затова е по-добре да се увеличи биоразнообразието с по-миролюбивни видове като шаран и бял амур.

„Зарибяваме редовно и по-малки селски язовири в община Монтана и областта, заяви Валери Спасов – служител на ИАРА и общински съветник.

язовир Огоста

Кметът Златко Живков благодари на инициаторите за това, че се грижат и възстановяват рибното богатство на язовира и целогодишно го пазят от бракониери.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.