Община Монтана възстанови инфраструктура, разрушена от наводнения (СНИМКИ)

Община Монтана възстанови инфраструктура, разрушена от наводнения

Завърши ремонтът на отводнителния канал от яз. “Чернила“ до включването му в река Огоста, съобщи кметът Златко Живков.

Това е най-голямата инвестиция за превенция срещу бедствия на община Монтана тази година. От началото на февруари досега екипите на „Черноморски водолазен център“ работиха по 3-километровия канал.  Почистено е основно коритото и зоните около него. Възстановена е бетонната отливка на скатовете и дъното в участък от  750 метра, в близост до  ж-к „Пъстрина“. Поръчката е на стойност 1,1 милиона лева. Средствата са отпуснати  от постоянната комисия към Министерски съвет за преодоляване на щетите от наводненията през миналата година. Още 400 хиляди лева са осигурени целево от държавата за разрушения мост „Панака“ в село Смоляновци и водостокът на пътя за Долна Рикса. Ремонтът им вече е завършен.

Общината инвестира и собствени средства в размер на 160 хиляди лева за почистването на земните стени на язовир „Гуна“ край село Долна Вереница, на язовир „Липовец“ край село Николово, както и на коритата на реките в селата Славотин и Безденица.

През юни миналата година наводненията от проливните дъждове нанесоха много щети на инфраструктурата в селата и град Монтана. Три пъти бе обявяване извънредна ситуация за различни райони от територията на общината. Придошлите реки наводниха високопланинското село Смоляновци, препълниха язовир Клисурица и наводниха улици, дворове и къщи в селата Долна Рикса и Клисурица. Река Шугла излезе от коритото и наводни Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци. Проливните  проливен дъжд нанесоха  щети селата Студено буче, Войници, Д-р Йосифово, Винище, Горна Вереница, както и в два квартала на град Монтана – „Мала Кутловица“ и „Изгрев“. Щетите от бедствията тогава бяха изчислени на стойност 15 милиона лева.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.