Велообиколката на Северозапада с рекорден брой записани и нова дистанция от 165 км

Събитието на 25 май цели да популяризира района като дестинация за активен, екологичен туризъм

Велообиколката на Северозапада

Четвъртото издание на Велообиколката на Северозапада ще се проведе на 25-и май (събота) с четири маршрута за начинаещи и напреднали колоездачи. Участниците ще могат да се впуснат в карането по трасета с дължини от 45 до 165 километра със старт от Чипровци и да преминат край голяма част от забележителностите в района. 

В трите велообиколки до момента статистиките показват, че са се включили общо над 1100 колоездачи от повече от 10 държави, а тазгодишното събитие бележи рекорден интерес и досега регистрираните участници надминават 550. Събитието е част от официалния календар на Българската федерация по колоездене.

Велообиколката на Северозапада, започнала като инициатива през 2021 година, вече се превръща в най-масовата спортна провява за района, която включва аматьори и професионалисти. Колоездачите с различен опит и на различни възрасти преминават край някои от най-емблематични забележителности и красиви гледки на Северозапада, сред които са Чипровския манастир, биосферен резерват „Чупрене“, часовниковата кула в град Чупрене, Белоградчишките скали и други. 

Маршрутите за шосейни колоездачи са с дължини 45, 75, 105 и новата дистанция с предизвикателните 165 километра. Стартът за всички участници е в град Чипровци, а финалът – в село Митровци, където ще бъде и награждаването по време на събора на селото, с духова музика и скара-бира. Най-дългото трасе, което организаторите включват в събитието за първи път тази година, прави отбивка от основния маршрут и преминава и през село Стакевци. Това е един от малкото колоездачни маршрути, част от събитие в страната, имащи приблизителна дължина от 100 мили (165 км). За тази дисциплина вече са се записали над 100 опитни колоездачи. 

За да предизвикат още по-голям интерес към района и да улеснят участниците, всеки стартов номер работи и като безплатен билет за местни атракции като историческия музей в Чипровци, крепостта „Калето“ с Белоградчишките скали, художествената галерия в Белоградчик, пещера Магурата, както и други забележителности. Участниците имат право и на отстъпки от местни производители.

Сред партньорите на събитието са общините Чипровци, Чупрене, Белоградчик и Димово.

Регистрацията продължава до 24-и май включително на уебсайта на събитието: northwest.bg.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.