Близо 600 деца ще участват в Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“

Близо 600 деца ще участват в Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“

Кметът на Монтана Златко Живков ще открие шестнадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ в 9.00 часа тази събота. В два поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне в Монтана близо 600 фолклорни таланти от 22 населени места. Разделите, в които ще се състезават са “Народно пеене“, “Хореография“, “Инструменталисти“ и “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор“.

На 18 май след откриването на конкурса ще пеят участниците в раздел „Народно пеене“. На 19 май конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите “Хореография”, “Инструменталисти” и  “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор“.  Точно в 9.30 танцьорите стъпват на сцената в Младежкия дом. Инструменталистите започват в 10.30 часа в малката зала на институцията. Всички участници в “Напеви от Северозапада“ задължително ще изпълняват творба от нашия край, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса към фолклорното богатство на Северозападна България.

Таланта и майсторството на певците, инструменталистите  и танцьорите ще бъдат оценявани от професионално жури – вокални педагози, народни изпълнители, музиканти, композитори и хореографи.  

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се провежда и видео конкурса за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Задочно със свои видеозаписи се включиха участници от САЩ, Великобритания, Норвегия, Испания и Република Молдова.

Съпътстваща изява по време на конкурса ще е изложбата на автентични народни носии. Тя носи името „Хубост българска“ и ще бъде подредена в Младежкия дом.  Неин автор е Корнелия Александрова. След приключването на НФК „Напеви от Северозапада“, изложбата ще бъде преместена в Художествена галерия „Кирил Петров“  за по-дълъг период от време.

Шестнадесетият национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки порив за бъдещето” и Школа по български народни танци „Стоянови”. Изявата се осъществява с подкрепата на Община Монтана, под патронажа на кмета Златко Живков и спонсорството на фирми и организации от региона, съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.