Областният управител на Монтана е против пускането на тежкотоварни камиони през Петрохан

Петрохан

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов съобщи за БТА, че е изпратил писмено възражение до Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) против планираното от 23 май пускане на тежкотоварни камиони да се движат по път II-81 през прохода Петрохан в Стара планина.

Антонов заяви, че ако камиони с тегло над 12 тона бъдат пуснати да се движат от Монтана към София през прохода Петрохан, то това ще създаде голяма опасност от транспортни произшествия, тъй като пътят е тесен и тировете неизбежно навлизат в насрещното платно на завоите. Освен това те бързо разрушават пътната настилка, къщите в близост до шосето се напукват от вибрациите и стопаните им започват да протестират. В областната управа в Монтана има много жалби от хора от региона, които са против пускането на тежкотоварни камиони през Петрохан, където и сега трафикът е много интензивен, посочи Антонов. Той коментира, че се надява ръководството на АПИ да отчете посочените във възражението му опасности и да преразгледа решението си за пускане на камиони над 12 тона през Петрохан.

В момента АПИ е публикувала проект за заповед за пускане на тирове с тегло над 12 тона през Петрохан, по който до 23 май тече обществено обсъждане. Причината за насочване на тежкотоварния трафик през прохода е предстоящо затваряне на пътя Мездра-Ботевград заради ремонт и изграждане на ново трасе.

От областната управа в Монтана припомниха, че от години има забрана за преминаване на тежкотоварни автомобили през прохода Петрохан, но през пролетта на миналата година АПИ отмени временно забраната и пусна камионите в едната посока – от Монтана към София. В резултат на това зачестиха катастрофите по шосето, последваха протести на местните хора и забраната отново беше върната.

Кметът на общината Радослав Найденов съобщи за БТА, че от няколко дни и в Берковица е организирана подписка Подписка против преминаването на тирове през Петрохан. До сега в нея са се подписали над 1100 души.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.