Концерт и фотоизложба се организира в нощта на музеите в Монтана

Концерт и фотоизложба се организира в нощта на музеите в Монтана

На 18 май 2024 г., в Международния ден на музеите, РИМ- Монтана ще представи пред своите гости няколко специални събития в пряка връзка с друга, съвпаднала като дата инициатива – Европейската нощ на музея. 

В Художествена галерия „Кирил Петров“ от 19:30 часа ще се насладите на вечната класическа музика в поредното издание на инициативата „Универсалният език на музиката сред уникални артефакти“. За Вас ще свири Любомира Илиева – ученичка в 11 клас от ФСПГ „Васил Левски“ гр. Монтана, която е възпитаничка на Школата по изкуства „Добри Христов“, с преподавател по пиано г-жа Александра Ценкова. Любомира Илиева ще изпълни: „Соната“ от Моцарт, „Арабеск“ от Дебюси, „Прелюдия“ от Бах

В Художествената галерия ще се открие и фотодокументалната изложба „Потъналото наследство“. Изложбата е изготвена от авторски колектив към ИЕФЕМ-БАН, с научен ръководител гл. ас. д-р Лина Гергова. Представя силно въздействащи снимки на села, или по-точно на това, което е останало от тези села, след като сградите в тях са били залети от новопостроени язовири в социалистическа България. Сред тези села е и официално заличеното от списъка на населените места в България – село Живовци, което е било част от днешната община Монтана. На официалното откриване на изложбата ще присъстват двама от участниците в проекта.

Ще можете да разгледате и камерна изложба с артефакти от с. Живовци, съхранявани във фондовете на РИМ-Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.