Община Монтана и турския град Адъяман с общи мерки срещу климатичните промени

Община Монтана и турския град Адъяман с общи мерки срещу климатичните промени

Кметът на турския град Адъяман Абдуррахман Тутдере е на посещение в Монтана. Властите в двата града изпълняват общ европейски проект, свързан с изменението на климата по програмата за трансгранично сътрудничество Българи – Турция.

Петчленната делегация, водена от Тутдере днес се срещна с кмета на Монтана Златко Живков. В проекта двете общини си партнират с две неправителствени организации –  Сдружение „Технологически институт по аквакултури“ от българска страна и Сдружение на интернет издатели от турска.

Първоначално участниците в проекта са направили анализ и оценка на законодателството за опазване на околната среда в двете държави и нормативната уредба на местно ниво. На тази база е изработен сравнителен анализ и планове за действие в двете общини, които включват добри европейски практики. До края на годината ще бъде създаден сайт с информация за проучванията, решенията и действията.

Делегация от Монтана ще посети Адъяман. Успоредно и в двата града ще бъдат организирани 7-дневни летни лагери за 30 деца. В зелените училища те ще се запознаят с опазването на биоразнообразието и биоравновесието на природата – водите, почвата и въздуха.

Абдуррахман Тутдере е новоизбран кмет на Адъяман в последните избори тази година. Той е юрист, бил народен представител за района от Републиканската народна партия.

На срещата си с кмета Живков той благодари за помощта от България, която страната ни оказа след разрушителните земетресения  миналата година в окръг Адъяман. Тутдере изрази позицията си за продължаване на сътрудничеството между двете общини и съвместна работа по други проекти.  

Адиъман е градът- център на провинция Адъяман. Разположен е в източната част на южна Турция на около 670 м надморска височина. Има  население от 338 939 жители по данни от преброяването през 2008 г.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.