В село Крапчене вече имат църква (СНИМКИ)

В село Крапчене вече имат църква

Хората от село Крапчене в община Монтана oтпразнуваха голям празник. Те вече ще се молят заедно на Бога в свой храм. Досега такъв те не са имали. Новоизградения божи дом е посветен на „Свети великомъченик Димитър“.

Освещаването на храмът бе извършено от Видинският митрополит Даниил на 18 май. Божието служение започна от зори с утрина молитва, помазване на  престола със свето миро и „кръщелна вода“ и на целия храм. След освещаването бе отслужена и първата литургия.

На празника се събраха хора от близо и далеч, представители на местната власт, кандидат народни представители, дарители и медии.

Преди началото на божествената света литургия обръщения към присъстващите направиха Видинският владика Даниил и кметът на Монтана Златко Живков.

„Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, заяви митрополит Даниил. В думите си той отдаде заслужена почит на хората, отзовали се и от сърце отделили от своя труд и от своите средства за изграждането на този храм.

„Това е свидетелство за любовта и вярата на тези човеци. И през всичките години, в които управлявам Видинска епархия се убедих, че Вие г-н Живков съвсем съзнателно, методично, целенасочено и убедено подпомагате Българската православна църква и не само изградихте 6 нови храма, но и през цялото това време  подкрепяхте свещениците от общината. Така те имаха възможност да служат спокойно, за което  сърдечно Ви благодаря! Нека не забравяме, че храмът е преди всичко  място за среща на човека с Бога. С общата молитва ние получаваме силите да преодолеем трудностите и да направим най-доброто – да се обичаме,“ каза още Владиката.

„Днес изпълнявам един обед, който дадох преди много години на Вашия предшественик Видинския митрополит Дометиан, заяви кметът на Монтана Златко Живков. Тогава обещах, че във всяко село в община Монтана ще има православен храм и с освещаването на този храм изпълних това. Старите черкви бяха ремонтирани, а шест нови храма бяха построени. Те са  в селата Клисурица, Войници, Трифоново, Долна Рикса, Крапчане и най-големия от тях „Свети Дух“ е в Монтана.“

Първата  копка за изграждане на храма „Свети Димитър“ в село Крапчене бе направена през 2015 година. Строежът е финансиран с  дарения и средства от община Монтана в размер на 170 хиляди лева като съотношението между тях е 50 на 50. Само изографисването на черквата се оценява на 35 хиляди лева. Иконописите са дело на  Елена Адамова и тя е най-големия дарител за храма.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.