Изложба с автентични национални носии ще се открие в галерия „Кирил Петров“

носии
Снимката е илюстративна

В Художествена галерия „Кирил Петров“ ще бъде открита изложба с автентични национални носии “Хубост българска“. Авторката й Корнелия Александрова от гр. Бяла ще представи увлекателно и компетентно образци на традиционни костюми от различни етнографски области.

От г-жа Александрова, която е читалищен деятел, народна певица, страстен колекционер и познавач на народни носии, ще научите интересни подробности за празничното и делничното облекло на българина в миналото. Ще разберете, например, как се е откупувало авторското право върху моделите шевици, какво се крие понякога в коланите под пафтите, как е изглеждало бельото, защо се вплита конски косъм в дантелите на забрадките и в кой край на България, къде мъжете носят панталони с дантели.

Изложбата е съпътстващо събитие на 16-ия Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ и е подредена до края на уикенда във фоайето на Общински младежки дом – Монтана. След приключването на конкурса тя се премесва за две седмици в Художествена галерия „Кирил Петров“.

Изложбата е с подкрепата на Община Монтана и в партньорство с Регионален исторически музей – Монтана.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.