Млади таланти от Видин, София и Пордим – с голямата награда от „Напеви от Северозапада“ (СНИМКИ)

Напеви от Северозапада

Приза на Кмета на Община Монтана – най-високото отличие в трите раздела на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“, отпътува за Видин, София и Пордим.

Певческата група за автентичен фолклор „Дунавска дъга“ от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Видин, спечели приза в раздел „Народно пеене“. Неин ръководител е Живка Сливенова. Като най-добър сред танцовите състави беше откроен ансамбъл „Пордим“. Певците, музикантите и танцьорите от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Пордим, впечатлиха журито и очароваха публиката в Монтана. Те участваха с композиции на своя хореограф Даниела Цолова. При инструменталистите голямата награда беше присъдена на 8-годишната гъдуларка Стефани Калин Митева от 144 СУ „Народни будители“ – София. Тя е ученичка на Теодор Димитров.

16. Национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ се проведе под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков.  Общинският младежки дом – Монтана, е организатор и домакин на събитието. В него участваха около 600 млади фолклорни таланти от 22 населени места предимно от Северна България, включително от музикалните училища в София, Плевен и Широка лъка. В раздел „Видеоконкурс“ се включиха българчета от САЩ, Великобритания, Испания, Норвегия и Република Молдова, съобщи директорката на институцията Мариета Христова.

Жури с председател Ангел Добрев оцени изпълнителите в Раздел „Народно пеене“. С него работиха Камен Пунчев – композитор и учител по музика, Николета Николова – северняшка народна певица, част от Хор „Ваня Монева“, и Силвия Димитрова – народна певица, водеща и музикален редактор в телевизия СКАТ.  Раздел „Хореография“ оценени жури с председател гл. асистент Ивайло Първанов – доктор по етнохореология от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, създател и ръководител на ДЮТА „Пламъче“ – София. Той е възпитаник на хореографа Стоян Стоянов – ръководител на Танцов ансамбъл „Младост“. Георги Евденов – хореограф на ансамбъл „Вратица“ – Враца, и Дилян Митов – диригент в ансамбъл „Видин“, работиха заедно с д-р Първанов.

Съпътстващо събитие на тазгодишното издание на конкурса беше изложбата “Хубост българска“. Авторката й Корнелия Александрова представи увлекателно и компетентно 15 автентични национални носии от различни етнографски области. След приключването на „Напеви от Северозапада“ изложбата ще се премести за две седмици в Художествена галерия „Кирил Петров“. Тя ще бъде открита в 13:30 ч. Осъществи се с подкрепата на Община Монтана и в партньорство с Регионален исторически музей – Монтана.

Изпълнители на гайди, гъдулки, тамбури и кавали се надсвирваха пред жури в състав: Цветан Радков – музикален педагог, композитор и автор на поредицата книги „Вълшебства за тамбура“, Венцислав Андонов – главен художествен ръководител на народния оркестър на АНПТ „Граовска младост“ към Двореца на културата в Перник, и Асен Асенов – музикален педагог, гъдулар и създател на конкурса.

Конкурсът за млади фолклорни таланти се провежда благодарение подкрепата на Община Монтана  и спонсори като „БКК 95“ ООД, „Емко“, трапезна вода „Бачково“, Пицария „Vmax“, СОТ „Дейзи“, фотографа Георги Каменов. Партньори при организацията и провеждането на конкурса са Школа за български народни танци „Стоянови“ и СНЦ „Младежки порив за бъдещето“.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.