Изпращаме месец май с валежи

Изпращаме месец май с валежи

До края на май времето ще запази неустойчивия си характер, като ще предложи от всичко – пролетни валежи, гръмотевични бури и доста слънце. По-голямата част от смущенията ще са в западната половина на страната, докато на изток слънчевите дни ще са повече. Периодът е с повишен риск от градушки.

В понеделник облачността ще е променлива – от рано в западните райони, а по-късно и в някои централни ще има валежи. Условия за гръмотевични процеси в хода на денонощието – само в Югозападна България. Дневните температури ще са в интервала 22-27 градуса.
 
Вторник и сряда ще е слънчево в часовете преди обяд. След това до вечерта ще се развиват гръмотевични облаци с кратки, временно интензивни, локални дъждове. Температурите ще се повишат с градус-два и ще се движат между 23 и 28 градуса. В четвъртък и петък пролетни гръмотевични валежи ще има на много места в страната. Дневните температури ще са без особени колебания – по-често в диапазона 20-25 градуса.
 
През почивните дни след празничния 24 май ще е преобладаващо слънчево с временни увеличения на облачността в часовете следобед. По-съществен валеж е възможен в неделя в Югозападна България.

И през последната седмица на месеца се очаква динамично време. Предварителните прогнози допускат оформянето на зона с ниско налягане над Гърция и Турция, с което има изгледи за по-значителни валежи по Черноморието около 29-30 май.
 
Първите дни на юни ще са с преобладаващо слънчево и топло време с дневни температури до 28-29 градуса. Няма да липсват следобедни кратки валежи с гръмотевици, но те ще са ограничени около планините в западната половина на страната.
Дългосрочните прогнози за първия летен месец са за повече слънце и по-малко смущения с валежи. Температурите от 4-5 юни нататък ще са около и малко над обичайните нива за ранното лято.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.