Поздравителен адрес по случай 24 май от Ванина Вецина, водач на листата на ПП-ДБ за област Монтана

Ванина Вецина

Уважаеми учители и учени,

творци и културни дейци,

пазители на читалищното, библиотечното и музейното дело в България,

Уважаеми жители на област Монтана,

Скъпи съграждани, вярващи в силата на словото и духовността,

Истинският национален празник е днес – денят, който ни обединява в стремежа за знание и духовно величие и в копнежа за „светлите бъднини“ на просветена и силна България!

Благодарение на своя буден дух и жажда за знание българите са отвоювали свободата и мястото си в Европа. Буквите, завещани ни от Светите братя Кирил и Методий, са нашето уникално предимство и принос в културата на Европа. Национална кауза е да опазим българското слово и култура, за да продължим да бъдем свободни и горди европейци!

Съвремието ни изправя пред много нови предизвикателства и най-трудното е да се преборим с пренебрегването на грамотността, знанието, словото, духовността. Във века на технологиите сякаш повярвахме, че можем да продължим напред чрез емотикони и изкуствен интелект. Нека не забравяме обаче, че изкуственият интелект е създаден от човешкия интелект в услуга на тези, които имат интелект! А той се изгражда чрез знанието, културата и стремежът за духовно развитие.

Затова днес нека всички се поклоним пред всеотдайността на съвременните просветители – учители, учени, творци, културни дейци във всички сфери на читалищната, музейната и библиотечната дейност, които не се отказват да образоват нашите деца, да им предават светлината на познанието, творчеството, културата и стремежът към личностно израстване!

От сърце им желая здраве, енергия и вдъхновение!

Честит празник!

Ванина Вецина

Народен представител от коалиция Продължаваме промяната – Демократична България в 49-то Народно събрание и Водач а листата на ПП-ДБ за област Монтана.