Учители и директори от Монтана бяха наградени с почетни значки по повод 24 май

24 май

Стотици ученици, учители, представители на държавната и местната власт дефилираха на 24 май – Денят на българската просвета, култура и славянската писменост в Монтана.

Празничното шествие тръгна от най-стария храм „Свети Свети Кирил и Методий“ и завърши на площад Жеравица под звуците на духовия оркестър към народно читалище „Разум 1883“.

Кметът на Монтана Златко Живков и началникът на регионалното управление на образованието Трайка Трайкова се обърнаха с към множеството хора, събрали се на площада за  най-обичания български празник.

„Приемането на християнската вяра и славянската писменост са двата най-важни процеса, които още  ІХ век определиха принадлежността на нашата държава към европейската цивилизация, заяви в словото си кметът Живков. Това не би могло да се случи без великото дело на солунските братя Кирил и Методий и техните ученици – Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Те са началото на плеяда от книжовници и будители, на които днес отдаваме своята почит“, каза още Живков.

По повод 24 май всяка година община Монтана награждава заслужили учители и дейци на просветата и културата с  почетна значка. Тази година отличието се връчва на директора на икономическата гимназия Веселка Иванова, на директора на ХІ детска градина Нели Иванова, на директора на VІІ средно училище Станка Сретениева , на преподавателя от езиковата гимназия Елка Бабачева и на хореографа Гергана Тонева.

Камелия Борисова, старши учител във Финансово-стопанската гиманазия бе удостоена от Министерството на образованието и науката с почетното отличие „Неофит Рилски“.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.