Изложба с рисунки на деца от 3 континента се открива в Монтана

Изложба с рисунки на деца от 3 континента се открива в Монтана

Изложбата от Международния конкурс за изобразително изкуство „Тъпан бие, хоро се вие“ ще бъде открита в 11 ч. на 31 май (петък). В експозиционна зала „Кутловица“- Монтана, ще бъдат подредени творбите на близо 70 деца от Европа, Азия и Северна Америка, класирани на първо, второ, трето място или получили поощрителни награди от творческото състезание. То е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри „Дико Илиев“, които започват същия ден. Събитието се провежда под патронажа на Министерството на културата.

На церемонията при откриването на фестивала ще бъдат връчени и наградите на победителите. В първа възрастова група това са Ема Апостолова (11 г.) от Горна Оряховица, Виктор Софиянски (9 г.) от Враца и Хале Тахироглу (10 г.) от гр. Касери – Турция. Във втора възрастова група призът ще отпътува към Плевен при Магдалена Йосифова (13 г.) и Бетул Кара (12 г.) от гр. Трабзон -Турция.

Награди за комплексно представяне бяха присъдени на Арт школа „Колорит“ – Плевен; Частно средно училище „Увекинд“ и Ателие „Приложен фолклор“ към ЦПЛР – Център за изкуство, култура и образование „София“ от столицата, Студио по изобразително изкуство „Рениарт“ – Монтана, както и на школи от Вадодара – Индия, Суботица и Белград – Сърбия, Росейни и Клайпеда – Литва, Кайсери – Турция.

Победителите бяха определени от жури, оглавено от проф. д-р Бисера Вълева преподавател в катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и арт педагозите Емилия Върбанова от студио „Армеро“ – Враца, Таня Василева от IV ОУ „Иван Вазов“ и Петър Григоров от Обединена школа по изкуствата „Добри Христов“ към НЧ „Разум 1883“ – Монтана.

Тя разгледаха и оцениха над 900 творби на деца от 13 държави, сред които Индия, Китай, Литва, Словения, Съединени американски щати, Тайланд. Рисунки пристигнаха и от 54 населени места в България. Тазгодишното издание на конкурса имаше тематичен фокус „Традиционните обичаи, обреди и ритуали на моя народ“. В рисунките на децата от България преобладават кукерите. Нестинарството, коледуването и лазаруването също са вдъхновили малките художници. Претворени са в рисунки празниците Богоявление, Сирни заговезни, Тодоровден и Гергьовден. В изложбата намират място и ритуалите, свързани с розобера и гроздобера. Не е пропусната и Баба Марта. Изобразени са и по-непознати локални обичаи като „Камила“, изпълняван в ямболското село Кабиле, и Кьорава кобила – типичен за плевенския край.

Сред детските творби преобладават фигуралните композиции и портретите. Използваните техники са разнообразни. По-малките боравят с графичните – молив, цветен молив, пастели. Присъстват и линогравюрата. Акварел, темпер и гваш са най-често срещаните живописни техники при децата от втора възрастова група. Те са експериментирали с керамика и пластика от глина.

Изложбата от конкурса ще остане в зала „Кутловица“ на бул. „Трети март“ 64 в Монтана до 17 юни. След това наградените рисунки ще се зачислят към фонда на раздел “Детско изкуство” на Художествена галерия “Кирил Петров”. Творбите на всички участници са споделени в страницата на конкурса в социалната мрежа Facebook.

Детският конкурс „Тъпан бие, хоро се вие“ се провежда от 2002 г. като от 2006 г. е международен. В него до момента са участвали деца от над 50 държави от 5 континента. Творбите им изненадват с разнообразието от стилове, жанрове и техники. Представа за нивото на конкурса дава мобилната изложба с детски творби, награждавани през годините в конкурса „Тъпан бие, хоро се вие“. Регионалният исторически музей – Монтана, подготви и каталог. Изложбата вече гостува в Художествена галерия „Илия Бежков“ – Плевен.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.