Ванина Вецина: Да върнем самочувствието на Северозапада!

Срещнах се със стотици хора от областта и не чух една лоша дума за работата ми като народен представител от Монтана.

Монтана има само четири мандата в Народното събрание и е много важно кои четирима народни представители ще бъдат избрани да защитават интересите на хората тук.

Не съм съгласна с етикета „най-беден регион в Европа“ и за една година успях да променя нагласата на много хора и да ги накарам да повярват в потенциала на Северозападна България. За да успеем обаче, трябва да сме обединени и да намерим баланса между съперничеството и сътрудничеството в името на общото развитие.

Г-жо Вецина, вярвате ли, че тази нагласа лесно ще се промени и какво трябва да се направи, за да подобрим имиджа на региона?

Да, вярвам, но нямам илюзии, че ще стане бързо и лесно. За 9 месеца успях да разбия три стереотипа, които смятам, че спъват промяната в областта и региона. Но работата тепърва предстои и се надявам, че хората ще ме подкрепят, за да продължим заедно да променяме този имидж.

Първият е стигмата „най-бедният регион в Европа“. Дори статистически това вече не е вярно, но по-важното е, че когато ти лепнат този етикет, сякаш те отписват и никой не ти обръща внимание. Затова започнах да работя по имиджа на Северозапада. Успях да доведа тук почти цялата си парламентарна група от коалиция ПП-ДБ и почти всички ключови министри и заместник министри и на място да ги запозная с хората и предимствата на нашия край. Всички реагираха по един и същи начин – защо не се промотирате по-добре, вие имате огромен потенциал?

С министъра на туризма в редовния кабинет започнахме дискусия за реклама на туризма в трите области – Монтана, Видин и Враца и създаването на регионални туристически продукти. Предложих да започнем с опознавателен тур за румънски журналисти, за да рекламиране региона и да задържим поне за кратко стотиците румънски туристи, които преминават транзитно за Гърция през Петрохан. Програмата беше готова, надявам се, че ще се осъществи.

През есента на 2023 г. се включих като учредител на инициативата на бизнес списанието БГлобал „Общество на бъдещето“, която обеднява хора от бизнеса, интелектуалци и лидери на мнение в различни области, готови да работят за иновативна, модерна и просветена България. Включих се с мисията да ги убедя, че пътят към тази цел минава през развитието на регионите и Северозападът трябва да бъде част от него.

Удовлетворена съм, че успях да го направя и първият регионален форум „Бизнесът и регионите“ се проведе именно в Монтана, а лично председателят на „Общество на бъдещето“ г-н Петър Торнев откри форума заедно с мен и кмета на Монтана Златко Живков.

И така стигам до вторият стереотип – няма нужда да се събираме и правим публични събития, всеки се оправя сам. Така ми отговори голяма част от бизнеса, когато започнахме организацията на събитието. С икономическия министър в редовния кабинет Богдан Богданов направихме няколко срещи с фирми от областта и той направи сравнение с бизнеса в Пловдив и Стара Загора, където всички се обединяват, за да постигнат успех.

Искрено благодаря на големите компании от трите области, които подкрепиха събитието и показаха готовност за изграждане на силна бизнес общност. Убедена съм, че това е първата крачка, за да успеем да си извоюваме по-добри условия за бизнеса и насърчаване на инвестициите.

Третият стереотип е типичен за Северозапада – съперничеството между трите области Монтана, Видин и Враца е направо пословично. Всички разбираме, че бъдещето ни е в развитието като регион, но трудно преодоляваме емоционалните нагласи. Когато на форума попитахме социалния антрополог Харалан Александров как да решим този проблем, той каза нещо, което много ми хареса и затова си позволявам да го използвам често – трябва да намерим баланса между съперничеството и сътрудничеството, ако искаме да вървим напред.

Хубаво казано, но трудно осъществимо…

Не мисля, че е чак толкова трудно и първата крачка я направихме. Едно от нещата, които не успях да постигна през краткия мандат е да успея да убедя колегите от трите области от всички парламентарни групи да изготвим нещо като Харта на приоритетите за региона, по които всички да работим. На някои това им прозвуча еретично, но е въпрос на политическа култура и отговорност и не е невъзможно.

В крайна сметка ние сме избрани от хората за това – да работим за региона и да защитаваме интересите му, независимо от политическите различия. Всички искаме тунел под Петрохан, реклама на туризма, възстановяване на Банския комплекс и Казиното във Вършец…В сферите, в които имаме общи цели, не пречи да обединим усилията си.

Да се върнем на мерките за бизнеса. Какво споделиха фирмите на форума, кой е основният им проблем?

Еднозначно е мнението, че без добра транспортна свързаност и модерна инфраструктура не можем да привлечем инвеститори. По това обаче се работи и ако одобрените за тази и следващата година проекти се реализират, в рамките на 2-3 години обстановката ще се промени. През 2023г. година парите за инфраструктурни проекти за област Монтана бяха 1 600 000 лева, за 2024г. кабинетът Денков осигури 77 милиона лева! Разликата е огромна и скоро това ще се усети и от бизнеса, и от гражданите.

Най-големият проблем си остава липсата на хора. Това е сериозен проблем за цялата страна и работодателските организации търсят решения. В някои региони дуалното обучение дава добри резултати, но при нас все още нямаме много добри практики.

Няма как да намерим решение по отделните проблеми, без да имаме ясна и адекватна Стратегия за развитие на Северозапада. Първата стъпка към това направи академик Денков, който като премиер на редовния кабинет в началото на 2024г. обяви Северозападна България за приоритет на правителстото. Последваха посещения и срещи с министрите на икономиката, на регионалното развитие, на младежта и спорта, с народни представители от комисиите по икономическа политика, бюджет и финанси, образование, здравеопазване, европейски въпроси, за да се набележат приоритетите.

Очаквам и ще настоявам след изборите новото правителство, каквото и да е то, да потвърди, че Северозападът е приоритет и да продължи започнатото.

Как ще продължите да отстоявате тази кауза, ако не сте народен представител?

Аз съм отскоро в политиката и да съм народен представител за мен не е нито самоцел, нито единствена условие, за да работя за родния си край. Правила съм го и преди и чрез бизнеса си, и чрез редица граждански инициативи. Всеки човек, роден в Северозапада, може да допринесе за неговото развитие и аз няма да се откажа, независимо от позицията си.

Вярвам обаче, че има много хора, които мислят като мен и ме подкрепят. Важно е да преодолеят изборната апатия и да излязат да гласуват. Много повече неща мога да постигна като народен представител и за по-малко от година го доказах. Срещнах се и разговарях със стотици хора от градовете и селата в областта и не мога да скрия удовлетворението си, че нито един от тях не каза лоша дума за работата ми. Поздравяват ме и за действията относно ремонта на язовир Огоста, и за проекта за тунел под Петрохан, и за инфраструктурните проекти и инициативите, свързани с бизнеса и образованието.

Молбата ми към всички жители на област Монтана е да гласуват! Да се вгледат внимателно в листите за народни представители и по съвест да преценят кой кандидат има най-добра програма, познава региона и би работил отговорно за него. Монтана има четири мандата, а не десет, затова е много важно кои ще бъдат четиримата, които ще я представляват в Народното събрание.

За Ванина Вецина гласувайте с бюлетина Номер 14!