Почина почетният гражданин на Монтана д-р Георги Б. Георгиев

д-р Георги Б. Георгиев

На 96-годишна възраст почина почетният гражданин на Монтана д-р Георги Б. Георгиев – доктор на медицинските науки, политически анализатор, публицист, писател.

Най-високото отличие му бе присъдено за неговия дългогодишен принос в сферата на здравеопазването, за неговите медицински изследвания и научни публикации, за активното му сътрудничество на регионалния печат и за неговите литературни произведения. Д-р Георгиев бе изявен общественик и автор на няколко книги.

Той бе удостоен Почетния знак на Община Монтана, с Решение № 444/27.04.2021 г. на Общинския съвет по повод празника на града Свети Дух.

Георги Борисов Георгиев е роден на 27.09.1928 г. в с. Живовци. Отрасъл в с. Долна Вереница, той завършва Първа мъжка гимназия (класически отдел) в гр. Враца, а през 1952 г. завършва Медицинската академия в гр. София.

Кариерното си развитие започва като военен лекар. От м. ноември 1955 г. постъпва на работа като ординатор във вътрешното отделение на Обединената градска болница в Михайловград (дн. Монтана). От 1957 г. завежда Кабинет по физиотерапия, а през 1963 г. става завеждащ Отделение и рехабилитация с придобита по време на военната служба специалност и остава на тази длъжност до пенсионирането си. През 1960 г. придобива специалност и по вътрешни болести. Тогава прави първата си научна публикация в Бюлетин на Института по физикална терапия и рехабилитация. Третата му специалност е артрология.

През 1975 г. д-р Георгиев защитава дисертация въз основа на разработената от него “Методика за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат чрез електрофореза със суров нефт”. Своя опит той публикува в книгата си “Съвременно нефтолечение”.

През 1981 г. в Дома на техниката в Михайловград (дн. Монтана) се провежда юбилейна Международна научно-практическа конференция по проблемите на ранната рехабилитация. От много държави постъпват заявки за обяснение на същността и приложението на нефтената методика. От Нидерландския научен институт и няколко съветски републики поискват и получават подробности за методиката. Авторефератът на Дисертацията по нефтолечението е поискан и изпратен на Александрийската библиотека в Кайро и на Корейската народна република.

К.м.н. д-р Георги Борисов Георгиев има 83 научни публикации в специализирани медицински списания и сборници и участие в много научно-практически конференции във филиала в Мартиново, в Михайловград (дн. Монтана), в страната и в чужбина.

Освен медицината, д-р Георги Б. Георгиев има и активна обществена дейност, като сътрудничи с литературни и публицистични материали на местния печат с коментари, анализи, стихове и разкази. Затова е удостоен с орден “Кирил и Методий” III степен. Издал е две художествени книги: “Дива ябълка”, 2005 г. сборник с разкази, стихове, сатирични миниатюри и фейлетони; “Бумерангът”, 2010 г. разкази, есета и пътеписи.

Третата му книга “От трън, та на глог”, 2021 г., е публицистична. Тя съдържа политически коментари, портрети на политици и анализи на международни събития. Втората част от нея оценява “прехода” в Монтана за последните 20 години.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.