Иновативен предмет „Визуално програмиране“ представиха в 7 училище в Монтана

Визуално програмиране

Урок по „Визуално програмиране“  демонстрираха в 7 СУ „Йордан Радичков“ в Монтана. „Предметът се изучава вече втора година, от 5 и 6 клас. Интересът е голям и за това всички ученици са се записали. Целта на срещата е да се направи обмен на добри практики“, сподели директорката Станка Костова – Сретениева. Уроците се водят от преподавателите Албена Иванова и Надежда Александрова. Педагози от ОУ „Петър Бонев“, Перущица, ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Цалапица, и НУ „Васил Левски“, Кричим, наблюдаваха иновативния урок. Гостите бяха приветствани и от Даниела Маринова, експерт в Регионално управление на образованието в Монтана.

Разделени на две групи учениците участваха в състезание, като трябваше да

решат седем задачи. Обучението се осъществява с помощта на платформа Programiram.com. Всеки ученик има своя парола и акаунт. В пети клас курсът е за начинаещи. Всяко ниво съдържа 10 упражнения от по 4 задачи. Ученикът не може да премине в следващо ниво, ако не е изпълнил предходната.

Националната програма „Иновации в действие“ дава възможност за мобилност, за посещение на място, за демонстрации и за наблюдение на иновациите в избрано нас училище-партньор. Седмо СУ „Йордан Радичков“ Монтана стартира като иновативно училище за учебната година 2022/2023 година. Иновативният учебен предмет „Визуално програмиране“ в 5 и 6 клас е за 4 години. Гостите на иновативната среща в 7 училище в Монтана разгледаха новите оборудвани кабинети по география и история. Направени бяха и демонстрации по различени видове спорт, развивани в училището.