Берковица стяга протест заради пускането на тировете

протест

Хората и местната власт в община Берковица не са съгласни с евентуално решение на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за пускане на тежкотоварни камиони през прохода Петрохан в Стара планина от 17 юни в посока Монтана-Берковица-София, заяви за БТА кметът на Берковица Радослав Найденов.

Найденов коментира, че на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството този вариант е бил представен като единствена алтернатива на предстоящото затваряне на участъка Мездра-Лютидол заради ремонт и изграждане на скоростен път. Той обаче смята, че това е много рисковано, тъй като на завоите по пътя в прохода тежкотоварните камиони неизбежно навлизат в лентата за насрещно движение, създават опасност от транспортни произшествия и риск за движението. Отделно от това, камионите с голямо тегло разбиват пътя, предизвикват напукване на оградите и къщите около шосето, а ако се преобърнат или заклещят – движението се блокира и за минути се образуват километрични опашки.

През летния сезон по пътя през прохода Петрохан в Стара планина преминават много граждани на съседните държави Румъния и Сърбия, които пътуват за почивки на море в Гърция и България. Движението е изключително интензивно и дори малко произшествие с ТИР ще доведе до блокиране на пътя, заяви кметът на Берковица. Той е предложил поне в дните с интензивно движение – петък, събота и неделя да има забрани за камиони, но това не е било прието. Найденов припомни, че срещу преминаването на тирове през Петрохан има решение на общинския съвет в Берковица и голяма подписка на граждани. За утре жители на Берковица и село Бързия в община Берковица са заявили протест на шосето в местността „Чапраза“ от 18, 30ч.

Областният управител на Монтана Ивайло Антонов заяви за БТА, че остава на своето становище против преминаването на тежкотоварни камиони през Петрохан. Той уточни, че е изразил писмено мнението си в писмо до АПИ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В него той е посочил опасностите, които ще създадат тировете по тесния път и завоите през прохода. Антонов припомни, че през лятото на миналата година, когато за първи път беше затворен за ремонт участъка Мездра-Лютидол, беше взето подобно решение за пускане на тежкотоварни камиони през прохода Петрохан, но след около две седмици беше отменено, тъй като имаше протести на хора от община Берковица, а и стана ясно, че маршрутът не е подходящ за трафика на тежки машини с ремаркета.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.