Астрономическото лято идва с жега

Астрономическото лято идва с жега

Седмицата, в която посрещаме астрономическото лято, ще е преобладаващо слънчева и гореща, с минимални смущения. Към Балканите ще се пренася топъл средиземноморски въздух, а усещането ще е за уморителна лятна жега.

В понеделник следобедната облачност над Югозападна България ще е гръмотевична, с потенциал за кратки, временно интензивни валежи. Процесите ще се развиват предимно в планините – Западна и Централна Стара планина, масивите по западната ни граница и Рило-Родопската област. Във вторник районите, където са възможни подобни процеси, ще са по-ограничени – отново в планините и на изолирани места в Североизтока.

Дневните температури до средата на седмицата ще достигат 33-34 градуса. На самия старт на астрономическото лято в четвъртък (20 юни) и в дните след това термометрите ще гонят стойности, близки до 40 градуса в някои обичайно горещи точки на България.

Времето ще остане относително сухо поне до 20 юни. Около старта на лятото има вероятност страната ни да попадне в активната зона на бърз студен атмосферен фронт с кратък гръмотевичен валеж в Дунавската равнина. След това – около 23-24 юни, отново се очаква нахлуване на по-студени въздушни маси, с които динамиката в атмосферата ще се засили. Ранните прогнози допускат период на неустойчивост с гръмотевични процеси, кратки интензивни летни дъждове и висок риск от градушки. От запад на изток дневните температури ще се понижат до по-поносими стойности.

Край морето времето ще е с по-малко смущения – преобладаващо слънчево, с дневни температури до 30 градуса по южните брегове. Вероятност за локални кратки гръмотевични валежи има в периода 23-24 юни. Седмица напред морето ще е относително спокойно, с вълни до метър по откритите брегове в часовете привечер.

Мариана Попова от НИМХ каза за предаването „Твоят ден“, че предстои поредната гореща вълна. Тя посочи, че в понеделник и вторник се очакват валежи в планинските райони. Попова подчерта обаче, че температурите няма да бъдат екстремни.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.