„Бабина душица“ събира кулинарни майстори в Монтана

„Бабина душица“ събира кулинарни майстори в Монтана

Фестивалът на народната кухня „Бабина душица“ ще се проведе на 22 юни (събота). Той е част от програмата за празника на града – Свети Дух и се организира от Община Монтана. И тази година заедно с писателката Ели Лозанова – инициатор на събитието, в Градската градина ще готвят творци на словото. Паралелно с това представители на 10 читалища ще покажат изложба на традиционни местни специалитети.

В 12-ото издание на „Бабина душица“ ще участват писателката Силвия Томова, поетесата Еми Цветкова, проф. Николай Палашев. И тази година ще се включи емблемата на северозападното готварско майсторство Дедо Скръц (Цветан Дочев), придружен от голяма група от Враца. Георги Костодинов от Чипровци – професионален готвач и автор на книги на торлашки диалект. Той не само ще върти черпака, но и ще донесе свои книги –„Турлашка кухня“ с оригинални рецепти на местни ястия, написани на диалект в рими, пътеводител за балканското градче, „Кипровец – една забравена История“ – книжка за деца със стихове и картинки за оцветяване, финансирана по проект на Министерството на културата. 

На фестивала „Бабина душица“ се очакват още гости от София и от Виена, както и местни кулинарни корифеи. „Общият брой на готвачите надхвърля 30. Както е известно за участие в конкурсната част на фестивала може да се запише всеки, който има добра рецепта и кураж да демонстрира кулинарните си умения така, както са готвели някога нашите баби –  в техните съдове, с техните продукти и на топлината на истински жив огън.

Приготвената на място и донесената от читалищата храна ще бъде раздадена в памет на бабите ни, които са ни предали своите умения.“ – уточнява Ели Лозанова.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.