Монтана бие аларма! Пътища и реклама, за да има туризъм

Монтана бие аларма! Пътища и реклама, за да има туризъм

Пътища, реклама и общи маршрути в региона, за да има ръст на туризма. Алармата към държавата удари местната власт по време на дискусията на „Стандарт“ „Бранд Монтана – нови възможности за модерен и атрактивен регионален туристически продукт“.

„Стандарт“ и общината събраха на една маса зам.-министрите на туризма Ирена Георгиева и на културата Виктор Стоянов, народните представители Румен Христов (ГЕРБ-СДС), Надя Петрова (ДПС) и Петър Петров („Възраждане“), за да начертаят основите на Бранд Монтана като ресурс за развитие на Северозапада.

Във форума участваха още зам.-председателят на Националния борд по туризъм Мартин Захариев, представители на бизнеса, местните власти, научните среди.

Дискусията стана трибуна за болката на местните власти, бизнеса и научните среди от Северозапада, които се чувстват изоставени от държавата.

Изграждане на инфраструктура, обновяване на стратегията за реклама и маркетинг, съвместна работа с останали общини и региони бяха част от целите, които си поставиха участниците във форума. Той бе открит от колоритните групи „Турлашки славей“ и „Пъстренец Джуниър“, които представиха уникалното фолклорно богатство на Северозапада. 

Три стъпки, които ще дадат тласък на туризма в Монтана, очерта издателят и главен редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова, откривайки дискусията. Те са свързаност – транспортна и регионална, обща визия и реклама. Дискусията ни е част от голямата кампания Бранд България, която цели да събере всички елементи на националната ни идентичност, поставяйки културното наследство като ресурс за развитие на регионите, каза г-жа Бозукова. 

Монтана е истинска съкровищница. Над 40 обекта ще бъдат представени на празника на града – 24 юни, съобщи кметът Златко Живков, който е член на бюрото на Комитета по регионите към Европейския съюз. На празника си Монтана ще посрещне над 7000 души от 10 държави.

Сред постигнатите резултати е развитието на поклонническия туризъм, каза Живков и допълни, че общината ще продължи да разработва нови маршрути.

Акцентираме на свързаността на регионите, ние нямаме какво да делим помежду си, каза кметът на Монтана. И съобщи още, че в момента се подготвя специален каталог на културните обекти в областта.

Белоградчишките скали ще бъдат предложени за символ на България, каза още Златко Живков. 

Трябва да се съберат общините и регионите, тогава ще се събере България, категоричен бе кметът на Мездра Иван Аспарухов. Той изтъкна нужата от железопътна свързаност, която ще намали автомобилния трафик в областта. Според Аспарухов е нужда ясно изразена стратегия за развитието на България. 

Тепърва Северозападът ще се преоткрива, каза Аспарухов. Според него, ако регионът имаше по-голяма финансова независимост и брутният вътрешен продукт оставаше в него, икономическото му развитие щеше да го извади на първо място. 

Недостигът на кадри, лошата инфраструктура и липсата на свързаност са основните проблеми на областта, изтъкна и губернаторът Ивайло Антонов. За него първата стъпка за развитие са добрите пътища, които да водят до туристическите дестинации.

Регионът има голям потенциал, отчете зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя съобщи, че за 2023 г. по данни на Националния статистически институт в област Монтана са отчетени близо 44 000 регистрации на туристи. Резултатите са със 17% повече спрямо 2022 г., а в сравнение с предпандемичната 2019 г. има ръст с 21,01%. 

Значително повече са регистрациите на български туристи – 41 000. Чуждестранните туристи са 2751 – от Румъния, Германия, Полша, Сърбия и др. В Монтана има потенциал за развитие, предлагайки многообразие от балнео и спа, културно-исторически, природен, поклоннически и еко туризъм, категорична бе Георгиева.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.