Честит празник, Монтана!

Община Монтана

Документалната изложба Епохата на Фердинанд“ в Държавен архив – Монтана даде началото на събитията, организирани по повод празника на града – Деня на Свети Дух на 24 юни.

Празникът днес ще започне с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил в храм „Свети Дух“. Владиката е един от тримата кандидати, които Светия синод излъчи за участие в избора на нов български патриарх на 30 юни.

Близо 30 духовници ще се включат в литийното шествие, което ще тръгне в 10.30 часа от най-стария храм на града „Св. Св Кирил и Методий“ и ще завърши на площад „Жеравица“, където ще бъде отслужен празничен водосвет и богослов за успешното обновяване на централния площад, което приключи преди броени дни. 

На тържествена сесия на Общинския съвет трима души ще бъдат наградени с почетен знак на община Монтана.

Още 6 чуждестранни делегации от Полша, Исландия, Италия, Сърбия и Румъния ще посрещне кметът на Монтана Златко Живков.  

Всички гости ще се включат в литийното шествие, което ще тръгне от най-стария храм на града „Св. Св Кирил и Методий“ и ще завърши на площад „Жеравица“. Там ще бъде отслужен празничен водосвет и богослов за успешното обновяване на централния площад, което приключи преди броени дни.  

На тържествена сесия на Общинския съвет в 11,30 часа в понеделник трима души ще бъдат наградени с почетен знак на община Монтана. Те са историкът – балканист проф. Александър Костов, художникът Вълчан Петров и историкът – краевед Йордан Герасимов.

На празника Свети Дух ще бъде открит национален пресклуб на БТА в Монтана.

Вечерта ще започне с концерт на духов оркестър „Дико Илиев“, посветен на 95-годишнината от създаването му, с участието на Руслан Мъйнов.

Следват изпълненията на фолклорните състави в програмата на международния фестивал.

За финалният концерт за празника е поканена младата звезда  Михаела Филева.

Пожелания за празника на Монтана отправя кметът Златко Живков:

„Пожелавам ви много здраве, много късмет, много щастие. Гледайте с надежда на нова невероятно хубаво място, където живеем. Старайте се да бъде добри и позитивни хора и аз съм убеден, че ще бъдете още по-щастливи и ще имате по-добро качество на живо. Честит празник на всички!“.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.