Започна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“ е село Сумер, пише радио Видин.

Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй.

Според бившия кмет на Сумер Любомир Манов селото не е със затихващи функции, за да стане гробище за ядрени отпадъци:

„Касае се за ядрено гориво, което ще се съхранява с години. В 10-километровата зона тук влиза Монтана и всички останали села. А ние сме на кръстовище, което е Берковица, Вършец, Враца, Монтана.“

Петър Пенчев от „Екогласност“ поясни, че според директива на Европейския съюз до 2050 г. всяка държава с атомна централа трябва да осигури място, където да бъдат съхранени радиоактивните отпадъци. Подписката ще бъде внесена в Министерски съвет.

„Единствено Министерският съвет е оправомощен да вземе решение за избор на площадка.“ 

Народният представител от Монтана Петър Петров ще иска отговор в парламента къде се предвижда изграждане на площадка за високоактивни ядрени отпадъци. Теренът за евентуално хранилище за ядрени отпадъци край Сумер се намира на километър и половина източно от селото в посока Враца. 

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.