Летни жеги и бури с градушки до средата на юли

Летни жеги и бури с градушки до средата на юли

Първата половина на юли ще е преобладаващо гореща, с температури, близки до предела на поносимостта – около и малко над 40 градуса. Изключение ще са няколко дни през първата седмица, когато над страната ще премине студен атмосферен фронт с по-динамично време.

В първия ден на месеца времето ще е слънчево и горещо, с температури между 33 и 38-39 градуса. Облачността в хода на денонощието ще е лека, рехава и ще се увеличава от северозапад на изток. В светлата част на деня валежи няма да има.

От вторник обстановката ще претърпи промяна. Ще нахлува студен въздух, с който от запад на изток през деня ще се оформят мощни гръмотевични процеси. Явленията ще са локални, с бурна гръмотевична активност, временно интензивни валежи и висок риск от градушки. Спокойно ще остане времето по Черноморското крайбрежие.

В сряда валежите – отново със същите параметри, ще са главно около Стара планина и Рило-Родопските масиви, а в четвъртък – в Южна България. От петък до края на седмицата времето ще се върне към обичайния си летен ритъм с много слънце.

Дневните показания на термометрите ще се понижат в периода сряда-петък, по-осезаемо – в районите с валежи. Очакваните температури ще са между 27 и 32 градуса. Захлаждане няма да усетят в Югоизтока. Първите за месеца почивни дни отново ще са горещи, с температури до 37-38 градуса.

Ранните прогнози за втората седмица на юли са за още по-опустошителна жега. Живакът е термометрите ще скочи до над 40 градуса в обичайно горещите точки на страната. 

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.