Насрочват дата за нови кметски избори в село Габровница

Насрочват дата за нови кметски избори в село Габровница

В монтанското село Габровница отново ще има избори.  Върховният административен съд (ВАС) обяви за недействителен изборът проведен на 29 октомври миналата година.

Ваня Методиева, един от тримата кандидати за кмет на Габровница, обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана от 30 октомври 2023 година, като посочва, че са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс в изборния ден. С това решение за кмет е обявен Рангел Иванов. По данни от заключението на вещите лица, неоспорено от страните и възприето от касационния състав като обективно дадено, повторното преброяване на бюлетините и проверка на гласовете в Секционна избирателна комисия (СИК) № 122900064, подадени за тримата кандидати за кмет на кметство Габровница показва, че резултатите не съответстват на отчетените от ОИК Монтана, установява се разлика за кандидата Рангел Иванов, за който СИК са отчели 293 действителни бюлетини, а вещите лица при повторния преглед установяват 288 действителни бюлетини. Представени са копия от недействителните бюлетини. В заключението от вещите лица е установена липсата на отрязъци с номера 70000593 и 70000751. 

От изпратеното писмо от Районна прокуратура Монтана е видно, че се съдържат данни за извършени престъпления от длъжностни лица – членове на СИК Габровница, за това да са преправили резултата от избори за кметове и общински съветници, произведени на 29 октомври 2023 г. Съвкупният анализ на данните по делото налага извод, че спрямо избирателите в тази избирателна секция е допуснато нарушение на основополагащите демократични конституционни принципи, относими към избирателното им право. За това ВАС обяви за недействителни изборите за кмет на село Габровница. Осъжда ОИК Монтана да заплати на жалбоподателката Ваня Методиева сума в размер на 4257 лв. и 1000 лв. адвокатски хонорар. Решението е окончателно.

За още новини, видео и снимки се абонирайте за нашата facebook страница.